Prosta babka z dżemem – przepis dla początkujących. Wychodzi zawsze bardzo miękkie ciasto, super smak.

Babka z dżemem

Pyszna babka do kawy czy herbaty to zawsze dobre rozwiązanie. Ale jak przygotować szybką i jednocześnie pyszną babkę? Ten przepis jest idealny. Jest prosty w przygotowaniu i zawiera Twoje ulubione nadzienie, wybrane przez Ciebie.

Składniki:

  • 0,3 dag mąki pszennej
  • 0,2 dag kwaśnej śmietany
  • 170 g cukru
  • 3 jajka
  • 150 g dżemu lub marmolady (smak obojętny)
  • 10 g proszku do pieczenia
  • odrobina wanilii
  • szczypta soli
  • 40 ml olej słonecznikowego

Przygotowanie babki:

Żółtka oddziel od białek. Ubij żółtka z cukrem i następnie dodaj do nich olej słonecznikowy, wanilię, śmietanę i delikatnie wymieszaj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do pozostałych składników i powoli wymieszaj.

W osobnym naczyniu ubij zimne białka z niewielką ilością soli na sztywną pianę. Zawartość dwóch misek wymieszaj ze sobą, mieszając łyżką od góry do dołu. Blachę na ciasto przygotuj do pieczenia smarując ją masłem i posypując mąką. Połowę ciasta umieść w blaszce i wyłóż na nie warstwę dżemu i wylej na niego resztę ciasta.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Babkę piecz w tej temperaturze przez około 40 minut. Po upieczeniu wyjmij ją z formy i posyp cukrem pudrem. Jeśli chcesz możesz zastąpić śmietanę taką samą ilością jogurtu. Możesz również dodać jedną łyżkę kakaa do jednej części ciasta.

Życzę smacznego!