Zazwyczaj nie zajmują dużo czasu, ale za to dobrze smakują. Ciasto „Dwa paski„, którego przepis znajduje się poniżej, zachwyci nie tylko smakiem, ale też wyglądem.
Do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wodą. Mieszamy i odstawiamy na bok na kilka minut.
Następnie wlewamy mieszaninę do rondelka, stawiamy na gazie i ogrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Do blendera przekładamy twaróg. Dodajemy do niego śmietanę i cukier. Blendujemy całość na lekki krem. Do kremu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dobrze mieszamy wszystkie składniki. W formie do robienia ciasta układamy pierwszą warstwę ciastek. Następnie przykrywamy ją warstwą kremu.
Powtarzamy czynność. Muszą nam wyjść trzy warstwy, z kremem na górze.
Gotowe ciasto przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej przygotowywać je wieczorem, aby całą noc postało w lodówce. Ciasto możemy podawać w takiej formie lub jego górę ozdobić startą czekoladą, bądź dowolną polewą.