Ciasto „Dwa Paski” w 20 min – Ciasteczka, twaróg, czekolada… i to pyszne ciasto bez wysiłku gotowe. Niebo w gębie.

Ciasta bez pieczenia to idealne rozwiązanie, gdy nie mamy ochoty na wypieki.

Zazwyczaj nie zajmują dużo czasu, ale za to dobrze smakują. Ciasto „Dwa paski„, którego przepis znajduje się poniżej, zachwyci nie tylko smakiem, ale też wyglądem.

Składniki na ciasto „Dwa paski”:

  • 30 dag kruchych, ciemnych ciasteczek,
  • 25 dag twarogu,
  • 25 dag kwaśnej śmietany,
  • 10 dag cukru,
  • 1 łyżka stołowa żelatyny,
  • 75 ml wody.

Sposób wykonania ciasta:

Do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wodą. Mieszamy i odstawiamy na bok na kilka minut.

Następnie wlewamy mieszaninę do rondelka, stawiamy na gazie i ogrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.

Do blendera przekładamy twaróg. Dodajemy do niego śmietanę i cukier. Blendujemy całość na lekki krem. Do kremu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dobrze mieszamy wszystkie składniki. W formie do robienia ciasta układamy pierwszą warstwę ciastek. Następnie przykrywamy ją warstwą kremu.

Powtarzamy czynność. Muszą nam wyjść trzy warstwy, z kremem na górze.

Gotowe ciasto przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej przygotowywać je wieczorem, aby całą noc postało w lodówce. Ciasto możemy podawać w takiej formie lub jego górę ozdobić startą czekoladą, bądź dowolną polewą.

Możemy również zamienić kolor kremu na brązowy, dodając do niego kakao. Wtedy zamiast ciemnych ciastek, użyjemy jasnych, aby się odznaczały od masy.