Zamiast kupować imbir spróbuj wyhodować własny! Poznaj tajniki uprawy imbiru w domu i przekonaj się, jakie to proste
Imbir znany jest ze swoich niesamowitych właściwości prozdrowotnych. Przyprawa o oryginalnym smaku, który wzbogaca wiele dań, ceniona jest już od wieków przez wielbicieli naturalnego leczenia. Imbir zwalcza mdłości, ma też działanie przeciwzapalne.
Picie napojów z dodatkiem imbiru lub przyprawianie nim gotowanych potraw może przynieść wiele korzystnych efektów zdrowotnych. Imbir zaleca się do spożywania osobom intensywnie trenującym, ponieważ przyprawa przyśpiesza regeneracje i pomaga w eliminowaniu zakwasów.
Właściwości przeciwbólowe imbiru są cenione również przez kobiety uskarżające się na bolesne miesiączki. Według wielu opinii imbir lepiej radzi sobie z bólem menstruacyjnym niż leki apteczne. Dlaczego jeszcze warto zdecydować się na samodzielną uprawę imbiru?
Przyprawa ta może pomóc nam w utracie zbędnych kilogramów! Imbir warto kupić w sklepie ogrodniczym, gdyż ten dostępny w markecie zazwyczaj jest pełen chemii z oprysków.
Co jest nam potrzebne do uprawy imbiru? Szeroka i płytka doniczka oraz ziemia do uprawy roślin.
Domowa uprawa imbiru krok po kroku
- Korzeń imbiru umieść w wodzie i namaczaj przez noc
- Do doniczki wsyp ziemię, do ziemi włóż korzeń imbiru, przysyp go 5 – centymetrową warstwą ziemi.
- Umieszczony w ziemi korzeń podlej.
- Ustaw doniczkę w ciepłym, lecz zacienionym miejscu
- Dbaj o regularne podlewanie rośliny.
Domowa uprawa imbiru może dostarczać ci duże ilości tej wspaniałej przyprawy o wielu właściwościach zdrowotnych. Jak można stracić zbędne kilogramy z pomocą imbiru?
Przyprawa ta korzystnie wpływa na metabolizm, przyspieszając go, pomaga również w szybkim strawieniu spożytych pokarmów, to właśnie dlatego odchudzanie z imbirem jest szybkie i dużo łatwiejsze.
Jak spożywać imbir na co dzień?
To bardzo proste, wystarczy zdecydować się na codzienne picie odżywczego napoju, który dodatkowo pomoże oczyścić organizm z toksyn. Do szklanki ciepłej wody z cytryną, należy dodać plaster imbiru, napój wypić na czczo, jeszcze przed śniadaniem.