Deser Ptasie Mleczko – wychodzi zawsze przepysznie. Rozpływa się w ustach. Pyszne jak w dzieciństwie

Każdy z nas chociaż raz w życiu próbował ptasiego mleczka i zapewne wielu z nas smak ten zapadł w pamięci tak samo mocno, jak jego delikatna i puszysta konsystencja.

Aby przywołane wspomnienie stało się rzeczywistością, poniżej przedstawiamy przepis właśnie na ptasie mleczko.

Składniki potrzebne do przygotowania deseru: 

  • białko jajka – 3 szt.
  • niesłodzone mleko skondensowane – 80 ml
  • cukier – 140 g
  • masło – 50 g
  • żelatyna w proszku – 15 g
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • gorzka czekolada – 2 tabliczki

Sposób przygotowania: 

Żelatynę w proszku zmieszaj z 4 łyżkami ciepłej wody, dokładnie wymieszaj i pozostaw na boku. Kolejnym krokiem jest wymieszanie w garnku mleka oraz masła oraz podgrzewanie całości do momentu, w którym masło całkowicie się rozpuści. Całość odstaw i poczekaj do ostygnięcia.

Przygotowaną wcześniej żelatynę podgrzewaj na niewielkim ogniu, jednocześnie dodając do niej ok. 70 g cukru. Mieszaninę podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników.

Pamiętaj, aby nie zagotować żelatyny, ponieważ może mieć to niekorzystny wpływ na dalsze przygotowanie ciasta! Rozpuszczoną żelatynę z cukrem odstaw na bok, aby mogła się ostudzić.

W misce ubij przygotowane wcześniej białka jaj, do momentu uzyskania sztywnej piany. Podczas ubijania dodawaj do piany pozostałą część cukru. Następnie do ubijanej cały czas piany wlej powoli ostudzoną żelatynę oraz mleko z masłem i wszystko bardzo dokładnie i powoli mieszaj. Po uzyskaniu jednolitej masy dodaj także łyżeczkę ekstraktu waniliowego dla smaku.

Powstałe ciasto przelej do szklanej formy wyłożonej folią spożywczą, wyrównując masę na równo np. nożem lub szpatułką. Całość włóż do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Możesz także przygotować masę wieczorem i trzymać ją w lodówce przez całą noc.

Przygotowaną gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią wyjętą z lodówki w formie masę. Pamiętaj, aby polewa czekoladowa nie była za gorąca, ponieważ może ona rozpuść masę!

Poczekaj, aż czekolada zastygnie i gotowe! Możesz delektować się pysznym smakiem przygotowanego deseru.