Deser bardzo kremowy i delikatny, przy którym się nie narobisz. Sprawdzony przepis.
Chorwacki krem KREMPITA: Nigdy nie jadłam deseru tak kremowego i doskonale puszystego. Jak ją przygotować, aby był jędrny, puszysty i kremowy? Dla wszystkich miłośników kremowych puszystych deserów mamy fantastyczny przepis.
Składniki
- 500 g ciasta francuskiego
- 10 jaj
- 1,5 l mleka
- 150 g skrobi kukurydzianej
- 350-400 g granulowanego cukru
- 30 g cukru waniliowego lub 2 łyżki aromatu waniliowego
- 30 g żelatyny
- 1 szklanka wody
- skórka z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie
Odwróć blachę do pieczenia do góry nogami i połóż na niej ciasto papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez 10 minut. Na blachę wykładamy również drugie ciasto i kroimy je na 24 kwadraty. Ciasto upiec w taki sam sposób jak poprzednio.
Do garnka wlać około 3/4 mleka z całej objętości. Postaw garnek na kuchence. Białka i żółtka oddzielić do dwóch głębokich misek. Do miski z żółtkami dodać cukier. Następnie dodaj cukier waniliowy i skrobię. Wlać resztę mleka. Dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż masa będzie gładka. Do osobnej miski dodaj żelatynę.
Zalewamy wodą i mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Pozwól pęcznieć przez 10 minut. Zdejmij zagotowane mleko z ognia. Mieszając, wlewaj masę żółtkową. Gotuj, ciągle mieszając, aż śmietanka zgęstnieje.
Do żelatyny dodać trochę gorącej śmietany i wymieszać. Do śmietany wlać mieszaninę żelatyny i dokładnie wymieszać trzepaczką. Pozwól kremowi ostygnąć. Białka ubić na sztywną pianę. Do dużej miski wlać schłodzoną śmietankę. Stopniowo dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy trzepaczką.
Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i wymieszać. Na dno szklanej formy wyłóż arkusz ciasta i posmaruj go kremem. Na wierzchu ułóż ciasto pokrojone w kwadraty, jeden obok drugiego. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i włóż na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki posyp deser cukrem pudrem.