Dziś przygotujemy pyszne i delikatne ciasto z jogurtem i mascarpone. Idealne na każdą okazję, zachwyci swoim smakiem i lekkością. Zaczynajmy!
Oddziel żółtka od białek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, kontynuując ubijanie, aż masa będzie gładka i lśniąca. Delikatnie wmieszaj żółtka do ubitych białek. Przesiej mąkę i delikatnie wmieszaj ją do masy jajecznej, starając się nie opuścić piany.
Wlej ciasto do formy o wymiarach 40 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 15 minut. Po upieczeniu, wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. W dużej misce połącz jogurt, mascarpone i cukier puder. Mieszaj, aż masa będzie jednolita i gładka.
Rozsmaruj równomiernie krem na ostudzonym biszkopcie. Posyp wierzch ciasta orzechem kokosowym. Przechowuj ciasto w lodówce przez 1 godzinę przed podaniem, aby krem stężał. Wyjmij ciasto z lodówki, pokrój na kawałki i podawaj. To idealny deser na każdą okazję!