Rozgrzej masło w rondelku na małym ogniu. Dodaj mąkę i wymieszaj. Ciągle mieszaj, aż mąka stanie się złotobrązowa. Dodaj do mąki 1/2 łyżeczki soli, a następnie powoli wlej mleko. Nadal energicznie mieszaj potrawę. Pozwól, aby sos gotował się na małym ogniu przez 3-4 minuty. Po zakończeniu gotowania odstawić do ostygnięcia.
W czasie, gdy cukinie są tarkowane, umyj je. Aby pozbyć się nadmiaru wody, umieść cukinie w sitku na kilka minut. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Do ostudzonego sosu dodać 4 żółtka oraz starty żółty ser. Dobrze wymieszać, a następnie dodać odsączone cukinie. Doprawić białym pieprzem.
Białka ubić w misce ze szczyptą soli na sztywno. Powoli dodawaj do miski żółtka wraz z resztą masy. Delikatnie wymieszaj, wciąż dodając pianę z białek. Dzięki temu masa pozostanie puszysta.