Ciasto znane jako uśmiech teściowej – znika z talerza w ciągu kilku sekund. Przepis.

Nazwa Ciasto Uśmiech Teściowej nie wystarczy, aby przyciągnąć ludzi, ale również jego niesamowity smak. Chociaż nie jest jasne, dlaczego to ciasto tak się nazywa, na pewno spodoba się zarówno teściowej, jak i całej rodzinie.

Niespodziewani goście, którzy lubią jeść pyszne domowe ciasta, a także lubią niespodziewanych gości. Ten tort sprawi, że zakochają się w Tobie, nawet jeśli nie jesteś profesjonalnym kucharzem. Idealnym deserem dla małych i dużych łasuchów jest podanie jabłek z masą budyniową pod kruchym ciastem.

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru pudru, 3/4 szklanki cukru pudru do posypania
  • 1 kg słodkich jabłek (niezbyt soczystych)
  • 3 szklanki mąki tortowej typ: 450
  • 3 szklanki mleka
  • 200 g zimnego masła
  • Jajka klasy M i 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany (najlepiej 18%)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła lub innego tłuszczu do wysmarowania blachy
  • Szczypta soku z cytryny
  • Przyprawa do szarlotki

Sposób przygotowania:

Obrane, umyte i pokrojone na ósemki jabłka pozbawić gniazd nasiennych. Włóż je do miski z zimną wodą. Wyciśnij z nich sok z cytryny. Dzięki temu nie będą ciemnieć. Zetrzyj masło na tarce o grubych oczkach lub posiekaj je.

Jeśli do przesiania mąki użyjesz stolnicy, uzyskasz puszysty, zwiewny produkt. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i odrobiną masła. Przygotuj małą miskę i dodaj do niej jedno jajko, dwa żółtka i dwie łyżki śmietany.

Następnie ubij masę za pomocą trzepaczki kuchennej lub widelca. Gdy masa będzie już gładka, dodaj ją do ciasta. Szybko zagnieć ciasto. Następnie uformuj kulę i podziel ją na dwie części. Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą. Pozostawić w lodówce na co najmniej 30 minut.

Tłuszczem (np. masłem) wysmaruj tortownicę o wymiarach 36×25. Posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Możesz wyjąć jedną porcję ciasta z lodówki i rozwałkować ją. Wyłóż dno tortownicy, nakłuwając je równomiernie. Aby wchłonąć nadmiar wilgoci, osusz jabłka na ręczniku. Ułóż owoce na wierzchu ciasta.

Posyp ulubioną przyprawą do szarlotki, np. kardamonem. Do miski z proszkiem budyniowym dodać pół szklanki mleka. Jeśli gotowy budyń nie zawiera cukru, możesz go dodać lub inną substancję słodzącą. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy.

Pozostałe mleko doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać budyń. Dobrze wymieszaj, aby uniknąć przypalenia. Rozłóż masę na jabłkach. Przykryj wierzch drugą porcją ciasta, którą również rozwałkowałeś. Piec deser w temperaturze 180°C przez 45 minut.

Od czasu do czasu należy sprawdzać, czy ciasto nie piecze się zbyt szybko. W tym celu możesz przykryć ciasto papierem do pieczenia. Posyp ciasto cukrem pudrem, ulubioną przyprawą do szarlotki i upiecz. Można je również podawać z sosem czekoladowym.

Smacznego!