Ciasto bananowe z bitą śmietaną: nie wierzyłam, że to będzie takie proste. Sprawdzony przepis.

Ciasto bez pieczenia, które smakuje obłędnie! Ten pyszny i orzeźwiający deser wyczarujesz z zaledwie kilku składników w 5 minut.Idealny przysmak dla wszystkich miłośników bananów i kremowych deserów.

Składniki:

  • 3 banany
  • 30 g masła
  • 250 ml mleka
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 250 ml śmietanki do ubijania
  • 150 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 10 g cukru waniliowego

Przygotowanie:

Rozpuść masło na patelni na kuchence. Dodaj pokrojone banany. Posypać cukrem waniliowym i wymieszać. Smaż na małym ogniu przez 10 minut. Następnie do pojemnika wrzucamy banany i miksujemy blenderem ręcznym. Puree bananowe przekładamy do osobnej miski i zalewamy mlekiem. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.

Następnie dodać skondensowane mleko i wymieszać. Wymieszaj mieszaninę za pomocą miksera ręcznego. Dodać skrobię i wymieszać trzepaczką. Do osobnej miski wlać krem. Ubić pianę mikserem. Na patelnię wlać krem ​​bananowy. Mieszaj, aż mieszanina zgęstnieje.

Następnie krem ​​przelać do miski i równomiernie rozsmarować.Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. Ostudzoną śmietankę przekładamy do czystej, głębokiej miski i mieszamy trzepaczką. Do śmietany wlać ubitą śmietanę i wymieszać szpatułką. Krem przełożyć do formy na ciasto umieszczonej na talerzu i wypoziomować (dno formy wyłożyć folią).

Włóż krem ​​do lodówki i poczekaj, aż stwardnieje. Po wyjęciu z lodówki odwróć formę i usuń folię. Usuniemy krawędzie formy. Udekoruj ciasto bitą śmietaną za pomocą rękawa cukierniczego. Na koniec posypujemy czekoladą i podajemy.

Życzymy smacznego!