Brzoza jest bardzo popularnym drzewem, które można spotkać w dużych ilościach w lasach mieszanych i liściastych, parkach i na łąkach. Liście najlepiej zbierać samemu. Młode wiosenne liście można zbierać w fazie kwitnienia lub wcześniej. Aby je usunąć, należy pociągnąć za gałązki w kierunku przeciwnym do kierunku wzrostu.
Jeśli zamierzasz je później przechowywać, susz je w temperaturze pokojowej, rozkładając liście cienką warstwą w suchych, dobrze wentylowanych pomieszczeniach. Należy je często obracać, aby wyschły równomiernie ze wszystkich stron.
Suche liście powinny mieć łagodny ostry smak i przyjemny aromat brzozy. Powinny również zachować swój kolor, jeśli są odpowiednio przechowywane.
Herbatę wiosenną można przyrządzać ze świeżych wiosennych liści, zaraz po ich zebraniu. Można ją stosować w celach odtruwania organizmu przez okres do trzech tygodni, pijąc jedną filiżankę herbaty dziennie przez 3 tygodnie. Może być również stosowana w leczeniu reumatyzmu, dróg moczowych i nerek.