Biszkopt z kremem cytrynowym. Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś.

Biszkopt z kremem cytrynowym. Mój przepis na wszystkie okazje! To ciasto skusi każdego łasucha

Składniki:

  • Jajka: 6 sztuk (oddziel żółtka od białek)
  • Cukier: 150 g + 70 g do kremu
  • Cukier waniliowy: 5 g
  • Mąka: 90 g
  • Śmietana: 300 g
  • Masło: 100 g
  • Sok z cytryny: 1 łyżeczka
  • Szczypta soli
  • Cukier puder: 80 g
  • Dodatkowe: Wiórki kokosowe, biała czekolada

Przygotowanie:

Utrzyj żółtka z 150 g cukru i cukrem waniliowym aż do puszystości. Dodaj przesianą mąkę (20 g), delikatnie mieszając. W osobnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo 70 g cukru i sok z cytryny. Delikatnie połącz ubite białka z masą żółtkową.

Przelej ciasto do formy (20 cm) wysmarowanej masłem i piecz w 170°C przez 35-40 minut. Utrzyj śmietanę z 70 g mąki, cukrem pudrem (80 g) i masłem, aż składniki się połączą i masa będzie gładka. Ochładzaj krem w lodówce. Podziel biszkopt na dwie części. Przełóż krem między warstwami biszkoptu.

Na wierzch i boki ciasta nałóż krem, a następnie posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj startą białą czekoladą. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem. To proste i smaczne ciasto jest idealne na różne okazje. Smacznego!