Piersi z kurczaka umyj, osusz i przekrój na pół, jeśli są bardzo grube. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, suszonym czosnkiem i suszoną natką pietruszki. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, roztopione masło i sok z cytryny. Dodaj piersi z kurczaka i dokładnie obtocz w marynacie.
Odstaw na 30 minut, aby mięso dobrze się przegryzło z przyprawami. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż piersi z kurczaka w naczyniu do zapiekania i polej pozostałą marynatą. Piecz przez 25 minut. Po 25 minutach pieczenia, przewróć piersi z kurczaka na drugą stronę i piecz przez kolejne 10 minut, aż będą złociste i dobrze upieczone.
W małym rondelku rozpuść 30 g masła. Dodaj posiekane 1-2 ząbki czosnku i podsmaż przez chwilę, aż czosnek będzie aromatyczny. Wyjmij kurczaka z piekarnika i polej czosnkowym masłem. Posyp świeżą, posiekaną natką pietruszki. Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczone warzywa, sałatka czy ryż.