Pyszna i soczysta pierś z kurczaka z aromatycznymi przyprawami. To prosty i szybki przepis, który na pewno Wam się spodoba.

 

Dziś przygotujemy pyszną i soczystą pierś z kurczaka z aromatycznymi przyprawami. To prosty i szybki przepis, który na pewno Wam się spodoba. Zapraszam do kuchni!

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny do smaku
  • Słodka papryka do smaku
  • Suszony czosnek do smaku
  • Suszona natka pietruszki do smaku
  • Oliwa z oliwek
  • 30 g roztopionego masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji
  • 1-2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyj, osusz i przekrój na pół, jeśli są bardzo grube. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, suszonym czosnkiem i suszoną natką pietruszki. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, roztopione masło i sok z cytryny. Dodaj piersi z kurczaka i dokładnie obtocz w marynacie.

Odstaw na 30 minut, aby mięso dobrze się przegryzło z przyprawami. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż piersi z kurczaka w naczyniu do zapiekania i polej pozostałą marynatą. Piecz przez 25 minut. Po 25 minutach pieczenia, przewróć piersi z kurczaka na drugą stronę i piecz przez kolejne 10 minut, aż będą złociste i dobrze upieczone.

W małym rondelku rozpuść 30 g masła. Dodaj posiekane 1-2 ząbki czosnku i podsmaż przez chwilę, aż czosnek będzie aromatyczny. Wyjmij kurczaka z piekarnika i polej czosnkowym masłem. Posyp świeżą, posiekaną natką pietruszki. Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczone warzywa, sałatka czy ryż.

Smacznego!