Znajomy z Włoch pokazał mi, jak zrobić domową mozzarellę. Nigdy więcej nie kupię jej w sklepie.
Mozzarella to jeden z serów, bez którego trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską.
Miękka i kremowa kula doskonale smakuje nie tylko na ciepło, ale także jako dodatek do sałatek. Zamiast kupować gotową mozzarellę w sklepie, robię ją sama w domu – to prostsze niż myślisz. Dzisiaj przedstawimy wyjątkowy przepis na najlepszą domową mozzarellę.
Wyjątkowy ser o prostym przygotowaniu
Sałatkę Caprese uwielbiamy szczególnie latem, kiedy pomidory smakują i pachną tak, jak powinny. Nie może się oczywiście obejść się bez mozzarelli. Podczas jednej wizyty w słonecznych Włoszech poznałam domowy przepis na ten popularny i smaczny ser. Może się to wydawać skomplikowane, ale nic nie może być dalsze od prawdy. Działa idealnie za pierwszym razem, więc poradzą sobie z tym nawet początkujący. Nie musisz od razu kupować podpuszczki, spróbuj zrobić ją na zwykłym occie.
Wariant z mleka krowiego
Mozzarella to kultowy włoski ser, tradycyjnie wytwarzany z mleka bawolego. Nie musimy jednak drapać się po głowie i zastanawiać, gdzie takie mleko zdobyć. Ser ten można wytwarzać także z mleka krowiego, zachowując przy tym swój niepowtarzalny smak i konsystencję.
Mozzarella jest integralną częścią wielu dań kuchni włoskiej, dominuje w pizzy i lasagne. Z łatwością dodasz go do sałatek lub wykorzystasz na kanapkach. Ta niepozorna biała kula jest bogata w wapń, witaminy z grupy B i białko. A co najważniejsze – jest po prostu pyszne!
Do przygotowania domowej mozzarelli potrzebujemy:
- 2 litry pełnego mleka (o zawartości tłuszczu co najmniej 3,2%)
- 120 ml białego octu
- 5 g soli niejodowanej
Przygotowanie:
Do garnka z grubym dnem wlać mleko. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż osiągnie temperaturę 46°C. Zmniejszamy moc ognia i zalewamy octem. Wymieszaj i zdejmij garnek z kuchenki. Mieszanka mleka i octu powinna zacząć się zsiadać. Kontynuuj mieszanie, aż pojawią się widoczne grudki serwatki.
Przykryj garnek pokrywką i odstaw na 30 minut. Serwatkę odcedź z sera za pomocą sitka. Następnie za pomocą chochli odciśnij nadmiar płynu. Formujemy kulę, cały czas odciskając nadmiar wody. Podgrzej serwatkę do 70°C i dodaj sól. Wlać ciepłą serwatkę na kulkę mozzarelli.
Pozostaw mozzarellę na chwilę do namoczenia. Następnie wyjmij mozzarellę i odciśnij nadmiar płynu. Ser włóż na chwilę do osobnej miski i zalej zimną wodą. Domowa mozzarella jest gotowa i gotowa do podania.