Zapisz przepis na to ciasto: Można je przygotować zarówno na słodko, jak i na słono, a smakuje rewelacyjnie.

Te miękkie bułeczki według naszego przepisu można jeść bez nadzienia lub z nadzieniem na słodko lub na słono. Ten przepis zdecydowanie warto zapisać!

Składniki (filiżanka = 200 ml)

  • 7 szklanek mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju
  • 2 jajka
  • 10 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka sezamu
  • 100 g masła
  • 50 g miodu
  • 150 ml wody
  • składniki nadzienia: ser żółty, twaróg słodki itp.

Przygotowanie

Do miski wlać ciepłe mleko, ciepłą wodę, sól i suche drożdże. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Dodać 2 jajka, biały jogurt, mąkę pszenną. Zagnieść zwarte ciasto i pozostawić do wyrośnięcia pod ręcznikiem na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, pokroić na 2 części. Z każdej części wytnij około 5 kawałków tej samej wielkości.

Każdy kawałek rozwałkować, posmarować miękkim masłem lub wypełnić nadzieniem (może być słodkie lub słone). Na warstwę masła możemy położyć np. kawałki sera i zawinąć w rulon. W misce wymieszaj 50 g miodu ze 150 ml wody. Zanurzaj każdą bułkę w tym sosie.

Następnie zawińmy go w sezam i ułóżmy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze możemy wyciąć siatkę, aby uzyskać jeszcze piękniejszy wygląd. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Wszystko gotowe.

Smacznego!