Wyciśnij sok z pomarańczy, aby uzyskać 400 ml świeżego soku. Przefiltruj sok, aby pozbyć się miąższu i nasion. Wlej przefiltrowany sok pomarańczowy do garnka. Gotuj na małym ogniu do momentu wrzenia. Gdy sok zacznie się gotować, dodaj 40 g kaszy manny, ciągle mieszając. Gotuj przez kolejne 2 minuty, cały czas mieszając, aż mieszanina zgęstnieje.
Ostudź miksturę, umieszczając garnek w rondlu wypełnionym lodowatą wodą. Przelej miksturę do salaterki. Skosztuj deseru, aby upewnić się, że jest wystarczająco słodki. Jeśli pomarańcze nie były wystarczająco słodkie, dodaj trochę cukru do smaku (opcjonalnie). Ubij miksturę, aż zbieleje i potroi swoją objętość.Wstaw deser do lodówki na 30 minut przed degustacją, aby dobrze się schłodził.