Danie z piersi kurczaka z warzywami i serem. Gdy tylko wystawię je na stół znika w kilka chwil

 

Dziś przygotujemy pyszne danie z piersi kurczaka z warzywami i serem. Jest to danie idealne na obiad lub kolację, pełne smaku i aromatu. Zapraszam do kuchni!

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 60 g masła
  • 2 cebule
  • 2 słodkie papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 łyżeczki papryki (słodkiej)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 100 g sera
  • 200 g koperku

Przygotowanie:

Pokrój pierś z kurczaka na małe kawałki. Rozgrzej 1 łyżkę stołową oleju i 60 g masła na dużej patelni na dużym ogniu. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż przez 7-10 minut, aż będzie złocisty. Następnie zdejmij kurczaka z patelni i odłóż na bok. Pokrój cebulę w pióra i dodaj do tej samej patelni, smaż przez 5 minut, aż zmięknie.

Pokrój słodką paprykę w paski i dodaj do patelni, smaż przez 6 minut, aż zmięknie. Dodaj 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 3 łyżeczki papryki, 1 łyżeczkę oregano i 1/4 łyżeczki chili. Wszystko dobrze wymieszaj. Drobno posiekaj 4 ząbki czosnku i dodaj do patelni, smaż przez 1-2 minuty.

Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do patelni, gotuj przez 8 minut, aż pomidory się rozpadną i powstanie sos. Dodaj usmażone kawałki kurczaka z powrotem na patelnię i dobrze wymieszaj. Zetrzyj 100 g sera na drobno i posyp nim wierzch potrawy. Przykryj patelnię i gotuj przez 4 minuty, aż ser się roztopi. Drobno posiekaj 200 g koperku i dodaj do gotowego dania. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Smacznego!