Miękkie i puszyste ciasto z resztek białek jaj. To świetny sposób na wykorzystanie białek, które pozostały po innych przepisach.

 

Dzisiaj pokażę Wam, jak zrobić miękkie i puszyste ciasto z resztek białek jaj. To świetny sposób na wykorzystanie białek, które pozostały po innych przepisach. Zapraszam do wspólnego pieczenia!

Składniki:

  • 6 średnich białek
  • Szczypta soli
  • 150 gramów mąki biszkoptowej (przygotowanej z mąki drożdżowej)
  • 200 gramów cukru
  • 100 gramów margaryny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Do wykończenia:

  • Szklanka cukru

Przygotowanie:

W dużej misce umieść 6 średnich białek i dodaj szczyptę soli. Ubijaj białka na wysokich obrotach miksera, aż powstaną sztywne, błyszczące szczyty. W osobnej misce ubij margarynę z 200 gramami cukru na puszystą masę. Dodaj aromat waniliowy i ubijaj, aż składniki się połączą.

Do ubitej margaryny z cukrem dodaj mąkę biszkoptową. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Następnie stopniowo dodawaj ubite białka, delikatnie mieszając, aby masa pozostała puszysta. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką.

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem posyp ciasto szklanką cukru.

Ciasto najlepiej smakuje na świeżo, jako deser lub do kawy. To wszystko! Teraz masz miękkie i puszyste ciasto z resztek białek jaj. Smacznego!