Zapiekane placki ziemniaczane z kurczakiem i serem mozzarella

 

Dzisiaj przygotujemy pyszne zapiekane placki ziemniaczane z kurczakiem i serem mozzarella. Ten przepis jest prosty, smaczny i idealny na obiad lub kolację. Mam nadzieję, że będziecie się świetnie bawić podczas gotowania.

Składniki

Placki ziemniaczane

  • 4-5 średnich ziemniaków (700-800g)
  • 1/2 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
  • 1 mała cebula, pokrojona w cienkie paski
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka mąki uniwersalnej
  • Oliwa z oliwek do posmarowania pergaminu

Nadzienie z kurczakiem

  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 200g piersi z kurczaka, pokrojonej w małe kostki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 3/4 łyżeczki papryki
  • 60g sera mozzarella
  • Posiekana pietruszka do dekoracji

Instrukcje

Zetrzyj ziemniaki i dobrze je umyj, aby usunąć skrobię. Wyciśnij nadmiar wody. W dużej misce wymieszaj ziemniaki, czerwoną paprykę, cebulę, natkę pietruszki, jajka, sól, pieprz i mąkę. Wyłóż papier pergaminowy na blasze do pieczenia i posmaruj oliwą z oliwek. Rozprowadź mieszankę ziemniaczaną równomiernie na papierze pergaminowym.

Piecz w temperaturze 200°C przez 20-25 minut. W międzyczasie, w dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż przez 2-3 minuty. Dodaj pokrojonego kurczaka i papryki, smaż przez 4-5 minut, regularnie mieszając. Dodaj sól, pieprz, kminek i paprykę. Kontynuuj smażenie, aż kurczak będzie dobrze ugotowany.

Dodaj 60g sera mozzarella i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia. Po 25 minutach wyjmij placki ziemniaczane z piekarnika. Nałóż nadzienie z kurczaka równomiernie na placki. Posyp dodatkowym serem mozzarella na wierzchu. Wstaw do piekarnika i piecz, aż ser się roztopi i uzyska złocisty kolor.

Wyjmij z piekarnika, posyp posiekaną pietruszką. Podawaj na ciepło. Gotowe! Mmm… pyszne! Cieszcie się tym wspaniałym daniem z rodziną i przyjaciółmi. Smacznego!