Ciasto z warstwą kremu śmietankowego. Chwilka roboty, a jakie to pyszne.

 

Ciasto z warstwą kremu śmietankowego. Każda gospodyni musi znać ten przepis. Tak przygotowała je moja babcia.

Składniki:

  • Woda: 200 ml
  • Masło: 100 g + 160 g do kremu
  • Mąka: 140 g
  • Jajka: 6 sztuk (2 do ciasta, 4 do kremu)
  • Cukier: 120 g + 5 g cukru waniliowego
  • Skrobia kukurydziana: 60 g
  • Mleko: 500 ml
  • Sól: szczypta

Przygotowanie:

W rondlu umieść wodę, szczyptę soli i 100 g masła, gotuj aż masło się rozpuści. Dodaj mąkę i mieszaj, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ścianek rondla. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj 2 jajka, mieszając energicznie po każdym dodaniu.

W innym garnku zagotuj mleko z 120 g cukru i 60 g skrobi kukurydzianej, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Po ostudzeniu, dodaj stopniowo 4 jajka, 160 g masła i 5 g cukru waniliowego, ubijając na gładką masę. Rozłóż połowę ciasta w formie o średnicy 18 cm i piecz w 200°C przez 20-25 minut. Powtórz z drugą połową ciasta.

Po wystudzeniu ciasta, na jedną z warstw wyłóż krem, przykryj drugą warstwą ciasta. Schłódź gotowe ciasto w lodówce przez co najmniej 4 godziny.

Teraz masz gotowy przepis na pyszne ciasto z kremem śmietankowym. Smacznego!