Mimo że buraki można gotować, ta technika pozbawia je wielu wartości odżywczych. Jeśli chcemy, aby tak się stało, lepiej jest piec buraki niż je gotować. Dodatkową zaletą tej metody jest to, że wymaga mniej czasu na przygotowanie gotowych do spożycia warzyw, czasem nawet dwukrotnie.
Po dokładnym umyciu buraków, osusz je ręcznikiem. Następnie przyciąć końcówki.
Użyj wykałaczki do nakłucia warzyw. Do buraków można dodać sól i olej roślinny. Smak buraków można wzmocnić, dodając cukier lub ocet balsamiczny. Przygotuj papier do pieczenia i folię. Pamiętaj, aby papier nasączyć wodą.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Każdy burak powinien być najpierw zawinięty w folię i papier. W zależności od wielkości buraków pieczenie trwa od 1 do 1,5 godziny. Należy sprawdzać warzywa co jakiś czas, aby upewnić się, że są upieczone.