Choć wątróbka jest często pomijana, jest to zdrowe i pożywne danie. Ten przepis pokaże Ci, jak przyrządzić wątróbkę tak pyszną, jak ta.

Wiele osób uwielbia wątróbkę we wszystkich jej postaciach. Oto stworzony przeze mnie przepis na delikatną wątróbkę z cebulą.

Po przygotowaniu wątróbka rozpływa się w ustach. Przepis jest prosty, ale nie jest trudny w przygotowaniu. Pokażę Ci, jak to zrobić.

Składniki na delikatną wątróbkę:

  • 600 g wątróbki drobiowej,
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • Sól i pieprz według upodobań
  • Olej roślinny

Sposób przygotowania:

Z wątróbki należy usunąć błony. Pokroić cebulę na połówki. Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, aż stanie się lekko miękka.

Wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem. Dodać kawałki wątróbki na wierzch cebuli.

Posolić i popieprzyć do smaku. Sól należy dodać pod koniec, aby wątróbka nie stwardniała. Piec przez ok. 2 minuty. Odwrócić wątróbkę na drugą stronę i piec.

Dodać liście laurowe do wątróbki, gdy nabierze białego koloru. Poczekać jeszcze kilka minut, a następnie wstawić patelnię do piekarnika. Dzięki tej metodzie wątróbka będzie delikatna i soczysta.

Ta wątróbka nie jest podobna do żadnej innej. Ten przepis świetnie nadaje się na śniadanie lub kolację.

Smacznego!