Kurczak w sosie czosnkowym… tak będę go odtąd przyrządzać – pyszny, smak, któremu nie sposób się oprzeć.

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na kotlety z kurczaka w sosie śmietanowo-czosnkowym.

Można je zapiekać w piekarniku, dzięki czemu świetnie nadają się na romantyczne kolacje lub uroczyste stoły.

Do przygotowania tego przepisu potrzebne będą:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka,
  • 1 pomidor,
  • oliwa z oliwek
  • śmietana 30% około. 150 ml,
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ulubionych ziół
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Curry w proszku, oregano i chili.
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania dania

Opłucz piersi z kurczaka i osusz. Wymieszać z solą.

Umieść piersi z kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Następnie w osobnej misce rozbić jajka. Wymieszać śmietanę, przyprawy i sól.

Ponownie wymieszać. Następnie dodać jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek.

Na wierzchu rozłożyć plasterki pomidora. Piec w temperaturze 200° przez 20 minut. To jest cały przepis na to pyszne danie. Smacznego!