Ze śliwek można zrobić pyszne kandyzowane owoce. Zapewni nam to idealną ilość witamin, których potrzebujemy w zimie.
Za pomocą noża usunąć z owoców pestki. Umieść cukier w rondelku, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i włóż obrane śliwki do wrzącego syropu. Pozwól im się gotować przez 30 minut. Następnie, wyjmij śliwki. Użyj łyżki cedzakowej, aby usunąć śliwki.
Utrzymuj syrop w cieple na kuchence, aby zgęstniał i dalej się gotował. Wymieszaj go. Wyłączyć ogień i odstawić do ostygnięcia. Śliwki powinny wrócić do syropu. Podgrzej wszystko na małym ogniu. Owoce przełożyć na durszlak. Proces ten należy powtarzać, aż śliwki staną się miękkie i błyszczące.
Przed ostatnim moczeniem śliwek należy dodać kwasek cytrynowy. Kandyzowane śliwki smakują jak słodka marmolada, ale z odrobiną kwasowości. Przetrwają dłużej niż świeże śliwki, jeśli będą namoczone w cukrze i kwasku cytrynowym – naturalnym konserwancie.