Potrawy z piekarnika są zdrowsze i delikatniejsze. Tą metodą można przygotować jednocześnie danie główne i dodatek do niego. Dziś przedstawiam przepis na soczystego kurczaka z pyszną pieczoną kapustą, który zasmakuje całej rodzinie.
Pokrój główkę kapusty na 2 cm plastry i ułóż je na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia.
Kurczaka posypać solą i pieprzem, a następnie ułożyć na wierzchu udka.
Połączyć mielony czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz z papryką. Można również dodać do tej mieszanki suszoną bazylię lub kolendrę. Powstałą mieszankę należy wetrzeć w skórę kurczaka.
Piecz przez 45 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. Wskazówka: Do potrawy można dodać kapustę, która stanowi bazę dla kurczaka. Aby nadać potrawie jeszcze więcej smaku, usmaż kurczaka na patelni zaraz po wyjęciu z piekarnika.