Buraka starłam na tarce i zrobiłam tę sałatkę. Nawet przeciwnicy tego warzywa mogą go jeść ze smakiem.

Ta sałatka jest tak pyszna, że pokochają ją nawet osoby, które za nią nie przepadają. Jest bardzo pożywna i ma wiele witamin. Z pewnością zasmakuje każdemu.

Składniki

  • 300g marchewki
  • 350g cebuli
  • 500g buraków
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 100g oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki cukru pudru

Jak przygotować?

Najpierw upewnij się, że buraki osiągnęły ciemny, jędrny stan. Będą wtedy słodkie i soczyste. Zetrzeć drobno marchew i buraki. Wymieszaj sok z buraków z cukrem. Poczekaj, aż sok puści. Następnie pokroić cebulę na małe kawałki. Cebulę należy lekko podsmażyć na złoty kolor.

Podsmażoną cebulę i marchewkę połączyć z sosem sojowym, octem i przyprawami. Dobrze wymieszać. Mieszanka powinna być przechowywana w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Smacznego!