Z jednej szklanki truskawek można zrobić 1,5 litra domowego syropu. Jest wolny od chemii i nie wymaga sterylizacji.

Z jednej szklanki owoców można zrobić 1,5 litra syropu truskawkowego.

Jego niepowtarzalny aromat i brak możliwości chemizacji czy przetwarzania to dwie najważniejsze cechy. Ten syrop jest niesamowity, a co najważniejsze bardzo zdrowy. Syrop można zrobić również z jeżyn, malin, czy porzeczek. Do produkcji tego syropu nie potrzeba żadnej chemii. Można go używać do słodzenia herbaty, ciast, deserów, a nawet naleśników.

Potrzebne składniki

  • 80 sztuk liści wiciokrzewu lub truskawek
  • Szklanka soku truskawkowego
  • 850 mililitrów wody
  • 1 kilogram cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Jak przygotować?

Najpierw dobrze umyj truskawki i usuń szypułki. Gotuj truskawki w wodzie z liśćmi przez 10 minut.

Przecedzić mieszankę przez gazę. Gotować mieszankę jeszcze przez 10 minut.

Umieścić syrop w szklanym pojemniku i zamknąć go korkiem. Syrop nie wymaga sterylizacji, ponieważ zawiera cukier i kwas. Pozostanie świeży przez długi okres czasu bez żadnych problemów.