Wielkanocna galaretka, nie tylko na święta. Rozkosz naszych dziadków i najlepszy środek na bolące stawy.

Ten przepis jest idealny dla miłośników galaretek! Ze względu na swój piękny wygląd doskonale nadaje się na świąteczne stoły.

Galaretka jest nie tylko pyszna, ale również jest doskonałym źródłem kolagenu. Będziesz cieszyć się smakiem galaretki, ale także wspomożesz swoje zdrowie.

Galaretka to coś więcej niż zwykłe danie. Jest dobra dla naszych kości, chrząstek i całego układu mięśniowo-szkieletowego. Galaretka wspomaga również elastyczność naczyń krwionośnych i zdrowie zębów. Kobiety pokochają galaretkę, ponieważ ma ona wysoki poziom kolagenu. Zapewni to, że będziesz mieć elastyczną i jędrną skórę.

Oto najlepszy przepis na domową galaretkę

Będziesz potrzebować:

  • 2 golonki wieprzowe
  • 1 marchewka
  • 2 kawałki pietruszki
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • 2-3 główki czosnku
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie:

Doprowadź wodę do wrzenia i włóż golonki do rondla. Gdy wytworzy się piana, odcedź wodę i zastąp ją świeżą. Warzywa włożyć do garnka z mięsem, liściem laurowym i przyprawami.

Gotuj mięso przez około 4 godziny lub do momentu, aż będzie w pełni miękkie i oddzieli się od kości.

Po ugotowaniu mięsa, wyjmij wszystko z garnka i umieść w osobnych miskach. Pozwól mięsu ostygnąć, a następnie zajmij się czosnkiem. Usuń z garnka łupiny czosnku i umieść go w osobnej misce. Do czosnku dodaj około 2 łyżki bulionu. Pozostawić na 5 minut, a następnie przecedzić.

Odsączyć czosnek z bulionu. Teraz przecedzić rosół przez trzecie sitko, na którym nie ma czosnku.

Mięso rozdrobnić na mniejsze kawałki. W naczyniu ułożyć pokrojoną marchewkę i liście pietruszki. W ten sposób powstanie ładny wzór dla galaretki.

Następnie układamy mięso w równej warstwie. Zalać wywarem i pozostawić na noc. Smacznego!