Liście na nadciśnienie – Każdy kto ma je w swoim ogrodzie nie musi się martwić o wysokie ciśnienie krwi, żylaki czy poziom alergii.
Winorośl to świetny wybór dla każdego, kto ma ją w swoim ogrodzie. Można je uprawiać bez obaw o wysokie ciśnienie krwi, żylaki czy stany alergiczne.
Najlepszym okresem na stosowanie liści jest wiosna. Mieszkańcy Francji, Włoch, Albanii i Grecji doskonale zdają sobie sprawę z zalet liści winogron. Są one stosowane w medycynie tradycyjnej, ale także jako popularny składnik diety.
Właściwości winorośli
- właściwości antywirusowe i antybakteryjne
- wzmacniają odporność
- przeciwnowotworowe
- obniżają ciśnienie krwi, wspomagają pracę naczyń krwionośnych i oczyszczają krew
- spowalniają proces starzenia się
- oczyszcza nerki, układ moczowy i pęcherz moczowy
Jak stosować winorośl
Liście winogron mogą być używane w sałatkach, smoothie i kanapkach na surowo. Liście winogron są świetne po ugotowaniu, ponieważ zachowują wiele właściwości. Liście winogron można wykorzystać w gołąbkach, gdzie zastępują liście kapusty, oraz w zupach na bazie liści winogron.
Można je również stosować w dżemach, aby wzmocnić ich smak. Napary z suszonych liści można stosować na wiele sposobów, także jako dodatek do potraw. Herbata ta świetnie sprawdza się przy objawach grypy i przeziębienia.
Dwie łyżeczki suszonych liści i 200 ml wody to wszystko, czego potrzebujesz. Zaparzaj przez cztery minuty, a następnie przecedź mieszankę. Regularne picie herbaty może pomóc w uniknięciu chorób takich jak cukrzyca i nadciśnienie.
Są one również dobre dla wątroby i funkcjonowania jelit. Nie musisz się martwić, że zachorujesz, jeśli w sezonie grypowym będziesz pić tylko jedną szklankę dziennie. Odwar z winorośli może być również stosowany w leczeniu chorób skóry. Zmniejsza on obrzęki, swędzenie, podrażnienia i zaczerwienienia. Dodanie liści do kąpieli to świetny sposób na zwalczanie zapalenia skóry.
Liście winogron mogą być również wykorzystywane do robienia okładów.
Działają one w ten sam sposób, co liście kapusty. Nałóż mieszankę na opuchnięte, bolesne miejsce. Użyj okładu z liści do leczenia bólu kolan. Zagotuj 30 liści w 500 ml wody. Pozostaw do zaparzenia w zamkniętym pojemniku na 15 minut.