Sernik z rosą – Łzy Anioła. Nie jadłam lepszego. Gdy tylko ostygnie, zacznie się magia …

Prosty przepis na pyszny sernik, który przygotujesz w kilka chwil. Idealny pomysł na deser dla całej rodziny oraz gości na Święta oraz inne okazje.

Do jego zrobieni nie potrzebujesz wielu składników, a gdy twaróg ostygnie zobaczysz, jakie cudo udało się wyczarować.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 500 g twarogu
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • łyżka kaszy manny
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • szczypta wanilii

Dekoracja:

  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Przesiać mąkę i połączyć z proszkiem do pieczenia. Zimne masło wyjęte prosto z lodówki pokroić i wrzucić do mąki. Można także zetrzeć je na tarce, aby ułatwić sobie pracę. Całe jajko ubić z cukrem i dodać do mąki połączonej z masłem. Zagnieść całość na gładkie i miękkie ciasto.

Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 30 minut. Do zrobienia nadzienia konieczne jest zmieszanie twarogu z cukrem, żółtkami, kaszą manną i śmietaną w blenderze, aby powstała gładka masa. Białka należy ubić z cukrem pudrem, aż do uzyskania sztywnej piany.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Włożyć je na formę o średnicy 28 cm i palcami uformować boki. Piec rozgrzać do 180 stopni Celsjusza i piec w nim ciasto przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika. Położyć na nim przygotowane nadzienie z twarogu oraz na górę pianę z białek i cukru.

Całość wstawić do pieca na kolejne 15 minut. Na górze powinna pojawić się złota skórka. Po tym czasie nie wolno od razu wyciągać ciasta. Należy otworzyć drzwi i pozostawić w nim na 30 minut. W tym czasie białka trochę opadną, ale jest to normalne zjawisko.

Po tym czasie ciasto można wyjąć z piekarnika i ostudzić, aż będzie całkiem zimne. Po upływie około półtorej godziny na górze ciasta powinna pojawić się charakterystyczna rosa.

Ciasto to jest bardzo delikatne i puszyste. Wręcz rozpływa się w ustach. Można je śmiało udekorować świeżymi sezonowymi owocami, takimi jak truskawki czy jagody.