Ciasto mandarynkowe to prosty, ale niezwykle smaczny pomysł na deser. Przygotujecie je w kilka chwil.

Ciasto mandarynkowe może być naprawdę świetnym deserem.

Przepis jest naprawdę bardzo prosty, ale pozwala na uzyskanie wyjątkowego i bardzo smacznego ciasta z mandarynkami. W cieście przygotowanym według tego przepisu można się zakochać od pierwszego wejrzenia i z całą pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto tylko je spróbuje.

Co będzie potrzebne do przygotowania ciasta?

  • 2-3 żółtka
  • 180 gramów mąki pszennej
  • pół saszetki cukru waniliowego
  • 2 mandarynki
  • 125 mililitrów mleka
  • 100 gramów cukru
  • 25 gramów masła na polewę
  • 25 gramów roztopionego masła do ciasta
  • półtora łyżeczki proszku do pieczenia ciasta
  • trochę soli
  • 2 łyżki cukru do posypania ciasta
  • 2-3 łyżki cukru pudru do posypania ciasta

Jak przygotować ciasto?

Pierwszym krokiem jest ubicie żółtek z mlekiem, cukrem waniliowym, solą oraz roztopionym masłem.

Do masy, która powstanie po wymieszaniu poprzednich składników, dodajemy proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Całość oczywiście dobrze mieszamy.

Ciasto, które powstanie przelewamy do formy i równomiernie rozprowadzamy.

Na wierzchu ciasta układamy kawałki mandarynek oraz polewamy roztopionym masłem. Do całości należy dodać dwie łyżki cukru.

Ciasto pieczemy przez około 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.