Wystarczy kilka podstawowych składników i gotowe. Dietetyczka zdradziła mi przepis. Jem codziennie i chudnę.

Twaróg to produkt o niskiej zawartości kalorycznej. Dodatkowo, duża zawartość białka sprawia, że powinien być on wkluczany w dietetyczne posiłki.

Na sklepowych półkach znajdziemy różne rodzaje twarogu: chudy, półtłusty oraz tłusty. Różnią się one wartościami odżywczymi oraz zawartością tłuszczu, dlatego warto sprawdzić, jaki twaróg trzymamy w ręku przed jego zakupem.

Jeżeli do tej pory twaróg kojarzył ci się tylko z sernikiem, który jest bombą kaloryczną i nie masz pomysłów jak przygotować z niego dietetyczne słodkości, to jesteś we właściwym miejscu. Jesteś zapracowany_a i nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłków?

W takim razie, jest to przepis dla Ciebie- przygotowanie go zajmie zaledwie 20 minut. Przepis nie wymaga również użycia piekarnika: robimy słodycze bez pieczenia. Podany przepis to pewnego rodzaju baza- daj się ponieść fantazji w kwestii dodatków. Idealnie pasować będzie czekolada czy wiórki kokosowe.

Doskonale sprawdzi się też sezam, zmielone orzeszki czy zmielone migdały. Używaj swoich ulubionych składników- może wpadniesz na mniej oczywiste połączenie? Kuleczki twarogowe to idealny przepis do zabawy kolorem i smakiem. Są tak pyszne, że nim się obejrzysz, znikną z talerza. Wykorzystaj ten przepis i delektuj się smakiem już za kilkanaście minut.

Składniki:

  • 400 gr chudego twarogu
  • 200 gr herbatników
  • 50 gr orzeszków ziemnych
  • wanilia
  • cukier
  • kakao

Przygotowanie:

Twaróg rozgniatamy, a następnie blendujemy na gładką masę. Dodajemy wanilię oraz cukier (wedle uznania).  Herbatniki oraz orzeszki mielimy.

Przesypujemy do zmielonego twarogu i mieszamy. Z masy formujemy kulki, które obtaczamy w ulubionych składnikach.

Gdy kulki zostały już obtoczone w ulubionym dodatku, należy wstawić je do lodówki na około godzinę. Po tym czasie są gotowe do spożycia.