Koniec świąt nie równa się końcowi pysznych pierniczków z dodatkiem miodu, które możesz jeść cały rok. Przepis.

Potrzebujesz zaledwie trzydziestu minut, by móc delektować się pysznymi łakociami. W dodatku bez użycia piekarnika. Wystarczy tylko patelnia. Poniżej przepis na piernikowe smakołyki.

Składniki:

  • 200 g śmietany 18% lub 20%
  • 220 g mąki pszennej
  • 150 g słodkiego, gotowanego mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g miodu
  • 130 g masła

Przygotowanie:

Uszykuj małą metalową miskę lub garnek i dodaj do niego miód, masło, szczyptę soli oraz jajka. Następnie w większym garnku zagotuj wodę i nałóż na niego naczynie z punktu pierwszego. W tak przygotowanej kąpieli wodnej wymieszaj wszystkie składniki tak długo, aż się dobrze połączą.

Potem dodaj do nich sodę i znów wymieszaj. Gdy masa zacznie się pienić, wsyp do niej trochę mąkę. Wymieszaj i zdejmij z palnika, aby cała zawartość przestygła. Teraz dodaj pozostałą mąkę i wyrób ciasto na blacie lub stolnicy. Następnie podziel je na osiem kawałków. Każdy z nich cienko rozwałkuj.

Rozgrzej suchą patelnię i połóż na niej tak przygotowany placek. Smaż go z każdej strony przez 1-2 minuty. W ten sposób usmaż wszystkie placki. Następnie przygotuj krem łącząc ze sobą śmietanę i mleko skondensowane. (Odłóż odrobinę śmietany). Przekładaj placki smarując je powstałą masa ze śmietany i mleka.

Jako ostatnią warstwę rozsmaruj pozostałą śmietanę. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Po upływie tego czasu, deser jest już gotowy do spożycia. Opcjonalnie możesz jeszcze na wierzchu polać go polewą z roztopionej czekolady.

Smacznego!