Pozbądź się zapalenia stawów: wyeliminuj z diety te produkty. One są niebezpieczne dla stawów

Zapalenie stawów to niezwykle bolesna oraz uciążliwa choroba. Przyjęło się, że schorzenie to dotyka tylko osoby starsze, jednak chorują na nie także osoby młode oraz dzieci.

Mimo, iż istnieją różne odmiany zapalenia stawów, coraz częściej mówi się o jej związku ze złym odżywianiem. Istotne jest więc, aby w profilaktyce zapalenia stawów dobrze wiedzieć, co należy jeść oraz jaka dieta jest dla nas najbardziej odpowiednia.

Istnieje wiele produktów, które błędnie uważamy za zdrowe dla naszego ciała – nic bardziej mylnego! Poniżej znajdziesz kilka z nich, o których zapewne nie sądziłeś, że mogą zagrażać Twojemu zdrowiu i profilaktycznie nie należy ich spożywać.

Szprot

Obecność szprota na liście niekorzystnych dla nas produktów może Cię zdziwić, ale jego spożywanie nie jest zalecane w profilaktyce zapalenia stawów ze względu na dużą zawartość soli oraz puryny. Spożywanie szprotów przed dłuższy czas sprawia, że w naszym organizmie zwiększa się poziom kwasu moczowego.

Nie jest on wydalany z organizmu, ale osiada na stawach, co może powodować niekorzystne dla nas skutki np. ból stawów.

Nasiona słonecznika

Kto by się spodziewał, że nasiona słonecznika mogą być dla nas szkodliwe? Niestety, ale obecny w nasionach kwas tłuszczowy omega-6 w dużych ilościach może powodować choroby zarówno stawów jak i skóry.

Odkładający się w stawach kwas może powodować nasilający się ból, a także może rozpuszczać chrząstkę znajdującą się między kośćmi.

Twardy ser 

Ser, a szczególnie twardy ser zawiera bardzo dużo jonów wapnia. Spożywanie go zbyt często oraz w zbyt dużych ilościach może powodować nieprzyjemne dla nas objawy takie jak bóle stawów i mięśni oraz skurcze. Czasami warto zrezygnować z jego zjedzenia i zastąpić go w diecie innym serem.

Produkty te są niewskazane dla osób zmagających się z zapaleniami stawów. Nie tylko komplikują one leczenie choroby, ale także mogą wzmagać bolesne oraz nieprzyjemne objawy choroby. Osoby niezmagające się ze schorzeniami stawów mogą spożywać powyższe produkty w małych ilościach, pamiętając jednak, że mogą one niekorzystnie wpływać na nasz organizm.

Nie każdą chorobę stawów da się wyleczyć nawet chirurgiczne, dlatego warto znać sposoby leczenia naturalnego. Jedną z chorób, która często dokucza osobom starszym jest artretyzm. Niewiele osób wie jednak, że istnieje skuteczny sposób na leczenie tej choroby przy pomocy octu jabłkowego.

Jaki to sposób? Otóż przed każdym posiłkiem przez 2 tygodnie należy wypić szklankę wody z dodatkiem łyżki octu jabłkowego. Należy jednak pamiętać, aby nie stosować tej metody więcej niż 5 razy dziennie.

Osoby cierpiące na problemy żołądkowe muszą pamiętać, aby zalecaną dawkę zmniejszyć o połowę, natomiast całą kurację octem wydłużyć z 2 do 4 tygodni.