Czekoladowy sernik bez pieczenia – tak smaczny, że chce się go jeść bez końca!

Czekoladowy sernik bez pieczenia – tak smaczny, że chce się go jeść bez końca!

Przepyszny, delikatny, a przede wszystkim zrobisz go bez pieczenia, bo spód zrobiony jest z czekoladowych ciastek. Zamiast włożyć deser do piekarnika, schłodzisz go w lodówce, by delektować się jego kremowym smakiem. Na pewno nie skończy się na pierwszym kawałku!

Składniki

  • Ciastka czekoladowe – 300 g
  • Twarożek o smaku śmietankowym – 400 g (wiaderko)
  • Masło – 100 g (ok. pół kostki)
  • Czekolada mleczna – 400 g (4 tabliczki)
  • Sypki cukier-puder – 400 g
  • Śmietanka 30% – 200 ml (mały kubeczek)

Przygotowanie

W niewielkiej miseczce roztop masło. W międzyczasie pokrusz ciastka i zblenduj na drobno. Rozpuszczone masło zmieszaj ze zmielonymi ciastkami.

Uzyskaną masę przełóż do formy i wygładź na dnie – to będzie spód sernika, należy go schłodzić przed pół godziny w lodówce. W tym czasie rozpuść 250 g czekolady, w jednej misce ubij 100 ml śmietany, a w drugiej, większej misce z pomocą miksera wymieszaj twaróg.

Do większej miski dodaj cukier puder i roztopioną czekoladę. Powstały krem umieść na schłodzonej masie ciasteczkowej w formie wyjętej z lodówki. Polewę do sernika przygotujesz ze 100 ml śmietanki i pozostałej rozpuszczonej czekolady (150 g).

Wymieszaj te składniki i polej masę w formie. Przed podaniem włóż deser do lodówki na minimum 4 godziny. Sernik możesz później ozdobić czekoladą lub kakao. Smacznego!