Przepyszny, delikatny, a przede wszystkim zrobisz go bez pieczenia, bo spód zrobiony jest z czekoladowych ciastek. Zamiast włożyć deser do piekarnika, schłodzisz go w lodówce, by delektować się jego kremowym smakiem. Na pewno nie skończy się na pierwszym kawałku!
W niewielkiej miseczce roztop masło. W międzyczasie pokrusz ciastka i zblenduj na drobno. Rozpuszczone masło zmieszaj ze zmielonymi ciastkami.
Uzyskaną masę przełóż do formy i wygładź na dnie – to będzie spód sernika, należy go schłodzić przed pół godziny w lodówce. W tym czasie rozpuść 250 g czekolady, w jednej misce ubij 100 ml śmietany, a w drugiej, większej misce z pomocą miksera wymieszaj twaróg.
Do większej miski dodaj cukier puder i roztopioną czekoladę. Powstały krem umieść na schłodzonej masie ciasteczkowej w formie wyjętej z lodówki. Polewę do sernika przygotujesz ze 100 ml śmietanki i pozostałej rozpuszczonej czekolady (150 g).