Zapiekanka gołąbkowa – aż ślinka leci na sam widok. Szybka, syta i pyszna.

Zapiekanka gołąbkowa– bardzo syta, pyszna i banalnie prosta w przygotowaniu. Szybsza niż przygotowanie tradycyjnych gołąbków.

SKŁADNIKI

  • mąka 1-2 łyżki,
  • masło 1 łyżeczka,
  • szczypior,
  • cebula 2 sztuki,
  • rosół 500 ml,
  • pieczarki 500 gram,
  • ryż 2 woreczki,
  • przecier pomidorowy z kartonu 100 ml,
  • biała kapusta 0,75 główki,
  • mięso mielone 1 kg,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek,
  • papryka,
  • majeranek.

PRZYGOTOWANIE

Kapustę poszatkuj i podgotuj w wodzie osolonej przez około 5 minut. Jedną cebulę posiekaj. Podgotuj ryż w solonej wodzie przez 7 minut. Ryż wraz z cebulą wymieszaj z mięsem.

Dopraw mięso solą, majerankiem, papryką, oraz pieprzem. Na dno żaroodpornego naczynia wyłóż liście kapusty. Na przemiennie układaj warstwy mięsa i kapusty. Mięsne warstwy polewaj przecierem pomidorowym.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni i wstaw zapiekankę. Piecz całość około 1,5 godziny. Po upływie 15 minut zaś zapiekankę zalej rosołem. Kiedy zostanie kilkanaście minut do końca zapiekania, odlej rosół z zapiekanki.

Na bazie wylanego rosołu, przygotuj sos pieczarkowy. Posiekana cebulę oraz pieczarki podsmażaj na łyżce masła. Zalej rosołem i duś przez kilka następnych minut. Dodaj sól, czosnek, paprykę oraz pieprz do smaku. Całość zagęść za pomocą mąki. Dodaj na koniec posiekany szczypiorek.

Powstałym sosem polej zapiekankę. Piecz jeszcze kilka kolejnych minut. SMACZNEGO!!