Dzisiaj chcemy Ci zaprezentować ciekawy przepis na placki z kapustą. Być może właśnie tę formę podania polubisz najbardziej.
Te placki są proste i szybkie w wykonaniu – gotowe już w 15 minut, a w dodatku tak smaczne, że bardzo szybko znikają z talerza!
Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy do niej startą na grubych oczkach cebulę – oba składniki mieszamy.
Następnie dodajemy jajko, kefir, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól i pieprz – ponownie dokładnie mieszamy do uzyskania masy o konsystencji śmietany.
Tak przygotowane ciasto na placki odstawiamy na około 7 minut.
Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy olej i przy pomocy łyżki formujemy placuszki – takie jak dobrze nam znane placki ziemniaczane. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Na koniec każdy usmażony placek odsączamy na papierowym ręczniku, co pozwoli pozbyć się nadmiaru tłuszczu.