Te popularne owoce stanowią prawdziwą skarbnicę drogocennych substancji – nie bez przyczyny noszą miano „najzdrowszych słodyczy na świecie”. Chcesz zadbać o odporność, wspomóc koncentrację, poprawić stan skóry? W tych i innych problemach pomoże Ci regularne spożywanie daktyli.
Dzięki kompleksowi witamin i roślinnych substancji czynnych, a także wysokiej zawartości makro- i mikroelementów (takich jak np. magnez, miedź, siarka, żelazo czy wapń), daktyle wielokierunkowo wspomagają pracę organizmu.
Są one między innymi znakomitym źródłem potasu, niezbędnego do prawidłowej pracy układu krwionośnego. Suszone daktyle cechuje również wysoka zawartość błonnika, dzięki czemu pomogą Ci pokonać problemy z trawieniem.
Daktyle zawierają również bardzo wiele cukrów roślinnych (ok. 80% składu), ale jeśli zjesz każdego dnia trzy-cztery owoce, z pewnością nie przybierzesz na wadze, a Twoje samopoczucie znacząco się poprawi. Suszone daktyle mogą stanowić pyszną przekąskę, dodatek do ciasta, owsianki; często można je znaleźć w batonach zbożowych.