U mnie znikają szybko.. Tradycyjny pyszny śledź w oleju z cebulką – super prosty i pyszny przepis.

Łatwy do wykonania, nie zabierze ci wiele czasu w kuchni, a zaskoczy gości niepowtarzalnie delikatnym smakiem, który zawdzięcza oryginalnemu sposobowi moczenia ryby.

Sprawdzi się jako dodatek na świątecznym stole, zagryzka podczas domówki czy jako przysmak, po który sięgasz do lodówki, kiedy masz ochotę coś przegryźć.

Będziesz potrzebować:

  • 2 cebule
  • 4 łyżki octu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + olej do zalewy
  • 6-7 matiasów (młodych śledzi)

Przygotowanie:

Mocz śledzie przez 2 godziny w wodzie. Po ich upływie, wylej wodę i zalej świeżą z dodatkiem 2 łyżek oleju i 4 łyżek octu. Odstaw śledzie na kolejne 2 godziny, aby nabrały wyrazistego smaku, a ocet nie będzie aż tak wyczuwalny.

Gdy śledzie będą zamarynowane, wyjmij je i pokrój na kawałki (wedle własnego uznania, najlepiej sprawdzają się kawałki „na raz”) i układaj warstwowo na zmianę z pokrojoną w półplasterki cebulą.

Kiedy wypełnisz słoik, zalej rybę z cebulką olejem, tak by były delikatnie przykryte. Zakręcony słoik odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Najlepiej smakują po nocy leżakowania. Smacznego!